Refleksoterapija

Refleksoterapija je naravna  tehnika zdravljenja. Temelji na predpostavki, da se na stopalih in dlaneh( pa tudi na ušesih ,obrazu in lobanji)  odraža stanje celotnega telesa, saj so posamezne točke na stopalih ali dlaneh povezane z določenimi organi v telesu.Pregled stopal ali dlani lahko pokaže, kje v telesu že imate težave ali pa bodo nastopile, če ne boste pozorni.

   _4037101700.jpg

 Pri refleksoterapiji  z masiranjem in pritiskanjem refleksnih področij na stopalih , dlaneh  in ušesih vplivamo na sproščanje in ravnovesje celotnega telesa. Če je cona  organa, kjer pritiskamo boleča ali spremenjena, to običajno odraža  neko energijsko blokado, ne pomeni pa nujno bolezni. Pogostokrat odražajo bolečine v različnih delih telesa - glavoboli, bolečine v križu,  hrbtenici, vratu, prebavne težave - motnje v nekem drugem delu telesa , ki so nastale zaradi napetosti in stresa  v našem življenju. Bolečina nas opozarja, da je potrebno nekaj spremeniti. Refleksoterapevt lahko z masažo in pritskanjem določenih točk na stopalih ali dlaneh pripomore k spremembi ,torej k sproščanju te napetosti in vzpostavljanju ravnovesja v telesu .  

  _4037066.jpg

Refleksoterapija je  priporočljiva  za vzdrževanje zdravja , zelo pa je koristna tudi pri premagovanju zdravstvenih težav in  rehabilitaciji po težjih boleznih. Primerna je za vse starosti, tudi  za otroke, invalide in posebno za  starejše.Refleksoterapija  lajša bolezenske znake kronične utrujenosti, možganske kapi, multiple skleroze in celo nekaterih oblik raka.


Zgodovina in razvoj

Po nekaterih virih izvira iz Kitajske, kjer se je razvila pred več kot 5000 leti. Egipčani so masirali stopala pred več kot 4000 leti. V Indiji je bila poznana okoli 5000 let nazaj.

Dokazano je, da je florentinski kipar Cellini consko terapijo uporablijal leta 1500- z močnimi pritiski na blazinice prstov si je lajšal bolečine v telesu. Znano je tudi, da si je 20. ameriški predsednik James Abram Garfield okoli leta 1870 lajšal bolečine z močnimi pritiski na določene cone na stopalih. 

Leta 1915 je otorinolaringolog dr. William H. Fitzgerald utemeljil zamisel o ''conski terapiji''. Ugotovil je, da je se s pritiskanjem na določene cone na dlaneh in stopalih lahko omili določene simptome in odpravi bolečino.

Refleksoterapija je zelo priljubljena metoda, ki se je razširila po vsem svetu. V Anglijo, Avstralijo in Zelandijo je metodo prinesla Doreen Bayley, v nemško govoreči del pa Hanne Marquardt, obe učenki Eunice Ingham. Raziskave teh raziskovalcev pa so pomagale pri razvoju metode.


Vse pravice pridržane M-FENIKS, Marjanca Fras s.p. | Izdelava spletnih strani: COMMA