Kako se odražata strah in jeza na telesu

»Kjer je jeza, je pod njo vedno skrita bolečina«

- Eckhart Tolle

Ste pogostokrat jezni ali vzkipljivi? Čutite zamero in razočaranje ali pa ste ves čas v stresu in zaskrbljeni?

Ste vedeli, da so čustva povezava med vašim višjim jazom in vašim malim jazom, tako imenovanim egom?

Čustva kot so jeza in strah, so prisotna v vseh boleznih, kot pravi Luise Hay. Negativna čustva, kot so zamera, jeza in strah, povzročajo drugačne kemične reakcije od tistih, ki se sproščajo, ko čutimo pozitivna čustva. Solze veselja so popolnoma drugačne od solz žalosti.
Torej če govorimo o biokemičnem odzivu telesa, se jeza, strah in žalost pojavljajo znova in znova, če se ne soočimo z njimi in jih samo potlačimo.

Čustvena toksičnost vodi v fizične bolezni, kot so npr. artritis, visok pritisk, nespečnost, rak, depresija in druge.

Mislim, da nobeden noče biti jezen. Rekla bi, da se večina ljudi boji jeze, ne glede na to, če so jezni sami  ali se soočajo z jeznimi čustvi in dejanji nekoga drugega. Preprosto ni jim všeč. En razlog je ta, da te jeza naredi ranljivega.

Za mnoge ženske je jezo težko izražati. Ker za ženske velja, da so razumevajoče in da skrbijo za druge in jih negujejo, se jim jeza nekako ne prilega. Ženska, ki kaže svojo jezo, se pogosto smatra kot hladna, neprivlačna, trdosrčna ali neprijazna.

Jeza ne rabi biti nasilna, da je lahko boleča.

Jaz nisem jezna

Jeza je zelo človeško čustvo, vendar je morda zaradi svojih potencialno destruktivnih lastnosti, eno od čustev, s katerim se ljudje težko soočamo.
Pogostokrat ljudje pravijo: "Nisem jezna, razdražena sem.", "Nisem jezna, samo to me moti. "Nisem jezna na moža, samo znervirana sem z njim." Ali "Nisem zadovoljna z njim."

To so le različni načini izražanja različnih stopenj jeze.

Jeza se giblje od blage vzdraženosti do besa. Razburjenost, nervoznost, nadležnost, občutek obžalovanja, ogorčenja ali razočaranja so vsi na seznamu občutkov jeze. Zdi se, da je besedo "Jezna sem", najtežje reči.

Lahko se pokaže kot nepotrpežljivost, nestrpnost, vzkipljivost, frustracija, kritiziranje, obsojanje, zamera, zagrenjenost, ljubosumje, napetost v mišicah, bolečina v čeljustih, stres, skrbi, dvomi in z mnogimi drugimi simptomi kot so glavobol in občutkom, da nismo dovolj dobri.

Občutiti jezo je človeško. Težava ni čustvo samo, ampak to, kaj naredite z njim.

Želim vam omeniti nekaj načinov, s katerimi lahko opustite ta čustva jeze, strahu in žalosti ter na tak način začutite več ljubezni in svetlobe v vašem življenju.

Jeza prihaja vedno iz strahu in žalosti, vedno.

Ta čustva, dobesedno zastrupljajo telo, ko jih zadržujemo.

Ko čutimo jezo in strah, potrebujemo več ljubezni, ne manj.

Ko opustite svoj strah in jezo, boste ugotovili, da vaše telo pravilno deluje, da se lahko odprete  in dajete in sprejemate ljubezen. To je proces, to ni en sam dogodek. To je tako kot lupljenje ovojev čebule.

Kateri so simptomi potlačene jeze in strahu?

Dostikrat je to utrujenost, depresija, vzkipljivost zaradi manjših incidentov, vozel v želodcu, zakrčenost v grlu,  obsojanje drugih, potreba po alkoholu ali hrani ali katera druga obsesija, fizična bolečina v mišicah, kitah in sklepih. 

Najprej je treba te občutke prepoznati in ugotoviti od kod prihajajo.

Naredite nekaj globokih vdihov, meditirajte nekaj časa in se vprašajte, kaj se je zgodilo in če so s čemerkoli bili sproženi kateri dogodki iz preteklosti.


Zakaj ste jezni? Vzemite si čas in se vprašajte, komu morate odpustiti in si zapomnite, odpuščanje ne oprošča tega, kar je kdo naredil, ampak osvobaja vas.


Česa se bojite? Dostikrat se bojimo ljudi, ki so nas prizadeli v preteklosti in se bojimo, da nas bodo tudi drugi ljudje prizadeli.

Poskusite ubesediti in opisati vaše občutke, občutki so povezani z našimi potrebami.

Čustvo jeze lahko občutimo, če se ne počutimo cenjene, vredne, se počutimo krive in ne  dovolj dobre.

Če čutite napetost v prsih in zakrčenost v mišicah ali bolečine, prepoznajte čustvo zadaj za tem občutkom in prepoznajte, da to čustvo sporoča potrebo, ki ni bila zadovoljena in to je vaša legitimna potreba.

Dajte roko na telo, kjer čutite določen občutek in recite: «Boli me tukaj ali grozno se počutim tukaj in prevzemite odgovornost za čustvo, ne zato, ker ste ga povzročili, ampak zato, da se lahko odzovete nanj in ga pozdravite.
To vam daje moč, da ga opustite. To so vaša čustva, ne rabite obsojati nobenega drugega, posebno pa ne sebe.


Za prepoznavanje in opuščanje negativnih čustev uporabite Tapkanje, ki je odlično orodje, ki upošteva tako naše telo kot naš um. S Tapkanjem po meridianih dobimo jasnost in v telesu zmanjšamo stresni odziv »bori se ali beži«, obremenjujoča čustva se nevtralizirajo in ponovno lahko zaživimo radostno in polno življenje.

Ali veste, kako vi skrivate svojo jezo?


Kje ste se naučili, da je najbolj varno za vas, da poskušate zaustaviti vaša čustva?

Če želite raziskati svoj odnos z jezo ali se vam zdi, da sami ne zmorete ali ne znate nevtralizirati občutkov jeze in strahu, zaprosite za pomoč, kontaktirajte  me in rezervirajte svoj prvi svetovalni sestanek.

Ali pa me pokličite na 041 299 270, z veseljem vam bom pomagala SmileVse pravice pridržane M-FENIKS, Marjanca Fras s.p. | Izdelava spletnih strani: COMMA